STARKARE GOTLAND

Vacker höstdag med många besökare för ett starkare Gotland

Att kika in i Frivilliga Automobilkårens bandvagn och sjukvårdstält eller få berättat av Försvarsutbildarna eller Blå stjärnan om hemberedskap och andra spännande saker uppskattades.

Besökarna shoppade loss i Röda Korsets pop up butik och närmare 6 000 kr samlades genom det in till Världens Barn. Lottakåren hade många intresserade kring sitt recept på ärtsoppa till 100 personer – kilona och litrarna blir snabbt många.

Bilkåren, Försvarsutbildarna och Sjövärnskåren huserade tillsammans och gav information om olika förarutbildningar, hemberedskap och sjöfartsutbildningar. Deltagarna i Sjövärnskårens tävlingar om en segeljolle och en dagstur med fartyget Hoburg https://www.sjovarnskaren.se/gotland/2022/10/02/gotlands-sjovarnskar-ar-en-del-av-ett-starkare-gotland/ och svarade på kluriga frågor och vinnarna är utsedda.

I frågestunden om hemberedskap vara diskussionerna tidvis intensiva och mycket givande. Det känns positivt att så många har en hemberedskap i händelse av något som påverkar vår vardag.

Även Försvarsmakten vara på plats och informerade och rekryterade och från den militära sidan fanns också Hemvärnets radiobil med många apparater, antenner och andra spännande saker, som drog många nyfikna till sig. Frivilliga radioorganisationen rekryterar och utbildar signalister och fanns på plats under dagen.

Östercentrum var platsen dit många sökte sig för att få veta mer om de frivilliga försvarsorganisationerna. Att tillsammans bygga ett starkt Gotland i vardag, kris och ytterst krig kan endast uppnås genom att alla invånare har kunskap och en egen beredskap.