STARKARE GOTLAND

Tack till dig som hjälper till att stärka beredskapen på Gotland!

Beredskapsveckan 2023 är över, men arbetet med att stärka beredskapen på Gotland och i resten av Sverige fortsätter.

Varje år vecka 39 genomförs Beredskapsveckan, som är en nationell informationsinsats för att öka människors motståndskraft i händelse av kris och krig. Det har blivit dags att summera årets upplaga och vi kan konstatera att intresset för beredskapsfrågor är både stort och växande.

Tack till alla er som deltog i de många aktiviteter som arrangerades runt om på Gotland, och tack till alla er som redan använt foldern ”Hur förberedd är du vid en kris?” för att stärka den egna hemberedskapen.

Fyll i dina uppgifter i foldern, spara den på ett bra ställe och ta fram den emellanåt för att friska upp kunskaperna, kanske genom att göra några av övningarna. Varför inte göra detta till en årlig rutin för ditt hushåll under exempelvis Beredskapsveckan?

– Vid våra aktiviteter under beredskapsveckan har vi noterat ett större intresse för hemberedskap och beredskap i stort. Troligen beror det på foldern som många fått hem, men även på allt som händer i världen. Vi är mycket glada för alla som besökte våra frivilligorganisationer utanför Österport på Visbydagen och visade ett stort intresse för våra verksamheter, säger Anna Klintbom, Starkare Gotland.

Förberedda människor gör det lättare för Sverige som helhet att klara svåra situationer, eftersom vi alla är en del av Sveriges beredskap. Att ha en bra hemberedskap betyder att kunna klara sig utan samhällets hjälp i åtminstone en vecka, och om du är förberedd kan samhället fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva.

Foldern ”Hur förberedd är du vid en kris?” är fullspäckad med tips och övningar med din hemberedskap i fokus. Om du inte redan fått den i brevlådan finns den att hämta hos Region Gotland i Rådhuset, Visborgsallén 19 i Visby, eller på biblioteken. Den går också att ladda ner från Region Gotlands webb, där du hittar mer information om hemberedskap och om Sveriges beredskap.

Än en gång, tack!

Region Gotland, Gotlandshem, Starkare Gotland, Länsstyrelsen i Gotlands län