STARKARE GOTLAND

Spännande basutbildning på Fårö 20-22 oktober 2023

Äntligen blev då årets basutbildning av. 20 engagerade elever med väldigt bred bakgrund var mycket nöjda med kursen. ”Jättefin helg med mycket bra information. Tack!”, ”Helt fantastiskt över alla förväntningar.”, ”Har fått en mycket bra, kompakt inblick i totalförsvar. Utbildningen har varit mycket bra för att öppna dörren till FFO-världen.”, ”Generellt mycket bra kurs!! Intressant och lärorikt.”, ”Intressant och kul att träffa de andra deltagarna, tack för bra engagemang!”.

Några elever är redan medlemmar i en frivillig försvarsorganisation och några ”helt vanliga”, intresserade personer som helt enkelt vill veta mer om hur de kan hjälpa till i samhället vid behov.  På ett stormigt Fårö var det skönt att kura in sig i ett varmt klassrum. Fårö Kursgård levererade som vanligt mycket god mat och fin service på alla sätt. Det blev många och trevliga diskussioner när vi hade fri tid att umgås i Stopet.

Eleverna fick lära sig om kommunkunskap, de frivilliga försvarsorganisationerna, totalförsvar och folkrätt, kartkunskap, samband/radio/telefon, livsmedelshygien med mera. De fick också genomgå hela Röda Korsets Första Hjälpen-utbildning.

Vad händer nu? Kursen avslutades med att alla fick berätta om sina framtidsplaner samt fylla i utvärderingar för kursen. Många är intresserade av flera frivilliga försvarsorganisationer redan nu. Kvarstår även en brandutbildning i november och många kommer även att delta i kursen ”Att hantera spontanfrivilliga” som ett steg på vägen.